Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je ook op de hoogte blijven van de laatste interieur trends, de leukste events op interieur gebied of andere leuke interieur aanbiedingen? Schrijf je in voor de Nieuwsbrief van Interieur-tips.be !
Nieuwsbrief van Interieur-Tips.beOver Interieur-Tips.be

Copyright © 2008-2014 Polymorph Interieur -
- Algemene Voorwaarden
- Algemene Voorwaarden (simpel)
- Privacy Beleid
- Site Map
- Internationaal
Kranen vervangen: Doe het zelf! PDF Afdrukken E-mail

Oude kraan

Kraan vervangen: waarom?

Kranen vervangen wordt net als de afvoer ontstoppen gezien als een mannenklus: Je moet er vaak kracht bij zetten en onder de aanrecht kunnen kruipen. Niet iets wat ik dames zie doen, hoewel ik natuurlijk niet iedereen over één kam mag scheren! Tegenwoordig moet een vrouw ook kunnen laten zien dat ze haar problemen zelfstandig te lijf kan gaan: the independant woman! Een kraan vervangen is eigenlijk vrij simpel, je hoeft er echt geen loodgieter voor te zijn, hoewel er vaak complicaties kunnen optreden bij oudere kranen: vastgeroeste boutjes, of de buizen die niet lekker meewerken... Het is vaak een beetje gedoe, ook voor de mannen, maar met de juiste gereedschap kom je er wel!

Kranen vervangen om met de trends mee te gaan is één manier om ervoor te zorgen dat je boutjes niet vastroesten, maar natuurlijk moet je er wel het geld voor over hebben: een doorsnee keuken-of-wastafelkraan kost algauw 70 Euro! Wil je een mooie design kraan, dan kun je gerust rekenen op enkele honderden Euro's! Zoek je echter mooie moderne kranen tegen een redelijke prijs, kijk dan eens bij de kranen van sanitairwinkel.be!

Kraan vervangen: eerst oude kraan eruit!

Om de oude kraan te vervangen, moet deze er natuurlijk eerst uit. Sluit dus eerst je watertoevoer af, want anders krijg je een gigantische plensbui over je heen! Ruim ook je aanrechtkastje helemaal uit, want om het goed te doen, moet je er ook echt in duiken!

De kraan zelf zit vaak door een soort van bout achterin vastgeschroefd om het aan het aanrechtblad of wastafel vast te maken. Deze moet eerst los. Het kan best wel een klus zijn: vaak is deze goed vastgeschroefd, zodat je kraan niet gaat wiebelen als je hem te vaak open-en-dichtdraait.

Nu aan jou de taak om hem los te krijgen. Het kan vrij lastig zijn, omdat het vaak slecht bereikbaar is. Met een zaklamp, steeksleutels of een waterpomptang kun je eventueel proberen om hem los te schroeven. Deze gereedschappen zijn o.a. online te bestellen bij het handgereedschap van Conrad.be. Als je hem eenmaal gevonden hebt, en er goed bij kan, is het voor de rest gesneden koek: losmaken en we kunnen door naar de volgende stap: de watertoevoer loskoppelen.

Nieuwe kraan!

Oude kraan eruit: lastig met de buizen!

Nog makkelijker dan het voorgaande, want deze zijn vaak beter bereikbaar. Met een passende steeksleutel is deze wel los te krijgen. Als het goed is, zijn er vaak twee van deze buisjes: eentje voor koud water, eentje voor heet water. In sommige gevallen heb je alleen maar koud, of in andere gevallen alleen maar heet water, als je bijvoorbeeld een Quooker hebt, maar dat is weer een geval apart. Als je de wateraanvoer hebt losgeschroefd, kun je de kraan er in principe uithalen door de kraan op te tillen.

Kan een beetje lastig zijn, omdat deze soms niet altijd even goed door het gaatje passen. Vooral de oudere kranen met stugge buizen zou je moeten buigen of doorzagen met een ijzer-of-figuurzaag (te koop bij de handgereedschap van Conrad.be) als je deze eruit wilt krijgen.
De nieuwere kranen hebben vaak een wat soepeler rubberen slang dat beschermd is, zodat deze er wat soepeler uitgaat. Kijk wel uit, want aan het uiteinde kan het zijn dat ze er niet met z'n allen tegelijk door het gat heen passen!

Goed, de oude kraan is er nu uit en de nieuwe kan er nu in. In principe gaat het hetzelfde als de oude kraan eruit halen, behalve dat je precies het omgekeerde doet: voorzichtig door het gaatje heen, vastschroeven en je bent klaar! Vergeet niet om de hoofdkraan weer open te draaien, want anders doet ie het natuurlijk niet!

Zoek je wat hippe designkranen voor een redelijke prijs? Neem dan eens een kijkje bij de kranen van Sanitairwinkel.be om enkele ideeën op te doen!


 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Aanstaande woonbeurzen!

Geen evenementen

Enqûete

Hoe belangrijk is een goed interieur?
 

Interieur zoeken!