De koopgids voor jouw douchebak

by Tom Cosyns - Seobureau

Er zijn verschillende modellen douchebakken op de markt. Elk materiaal heeft specifieke eigenschappen, die op het moment van keuze een grote rol kunnen spelen.

Keramisch

De keramische douchebak had zijn hoogtijdagen, maar is tegenwoordig een stuk minder populair. De keramische bak biedt een uitstekend onderhoudscomfort dankzij de antikalk eigenschappen en is betaalbaar voor een klein budget.

Aan de andere kant kan een keramische douchebak makkelijk beschadigen of krassen oplopen. Als je bijvoorbeeld een puntig voorwerp erop laat vallen, dan is de kans aanwezig dat dit een kras achterlaat.

Ten slotte kunnen ze, afhankelijk van hun afmetingen, behoorlijk zwaar zijn. De installatie van een keramische bak kan dan lastig zijn en mag alleen worden uitgevoerd als de badkamervloer van hout is.

Acryl

De douchebak van acryl heeft niet de nadelen van het keramische model, terwijl de bak op andere criteria minder efficiënt is. Het biedt met name het voordeel dat het antislip, onderhoudsvriendelijk, goedkoop en zeer licht is.

Er zijn twee modellen douchebakken van acryl: 1 waarvan de bodem is versterkt door de integratie van een versterkingsplaat in het materiaal. De andere variant, waarvan de bodem vervormt onder de voetstappen van de gebruikers.

Acryl is niet het sterkste materiaal, houdt er dus rekening mee dat het  erg gevoelig is voor krassen en schokken. Daarnaast is het acryl alleen in het wit verkrijgbaar, wat de mogelijkheden om de badkamer te personaliseren drastisch beperkt.

Kunsthars en harsbeton

Dit zeer moderne materiaal is de koning onder de badkamers. De kunstharstray combineert de sterke punten: weerstand, onderhoudsgemak, zorgvuldig ontwerp. Doordat het in alle RAL-kleuren en alle aspecten af ​​te nemen is, biedt het ook de mogelijkheid om andere materialen, zoals beton of hout, na te bootsen.

Daarnaast heeft het als voordeel dat het naar wens kan worden gesneden. Kunsthars maakt het daarom mogelijk om douches met een unieke stijl te creëren.

De vraag naar ontvangers van kunsthars is geëxplodeerd, de prijs is sterk gedaald, waardoor ze veel betaalbaarder zijn dan een paar jaar geleden.

Wat zijn de douchebakken van natuurlijke materialen?

Als kunststof niet jouw ding is en je gaat liever voor een natuurlijke touch in je badkamer, dan zijn deze materialen iets voor jou.

Natuursteen

Beschouwd als luxe modellen, worden de natuurstenen douchebakken naar wens gemaakt van graniet, leisteen of marmer. Het is een zeer resistent materiaal.

Daarentegen is een natuurstenen douchebak erg zwaar en duur. Het moet dus bedoeld zijn voor een badkamer met een betonnen vloer.

Omdat steen een intrinsiek poreus materiaal is, is het onderhoud ervan bovendien complex. In het bijzonder wordt sterk afgeraden om agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken. Integendeel, het verdient de voorkeur om vaak de voorkeur te geven aan specifieke olie- / waterafstotende producten. Een leisteen zal bijvoorbeeld snel witter worden als deze niet optimaal onderhouden wordt. Natuursteen is daarom een ​​bindend materiaal.

Solid Surface

Effen gekleurd, de Solid Surface douchebak kan op maat worden gemaakt om een ​​persoonlijk en uniek ontwerp te creëren. Perfect waterdicht, natuurlijk hars is ook sterk, resistent en gemakkelijk te onderhouden.

Vervolgens kunnen ondiepe krassen die daar in de loop van de tijd verschijnen, worden gewist door het oppervlak te wrijven met een “schuurspons” die gewoonlijk bij de vanger wordt geleverd. Als alternatief is ook het gebruik van fijnkorrelig schuurpapier mogelijk.

Het belangrijkste nadeel is echter de zeer hoge prijs.

 

You may also like