Een spuitvloer leggen: wat zijn de mogelijkheden?

Een spuitvloer wordt aangelegd doormiddel van verschillende lagen. Hierdoor krijg je een vloer zonder naden. Vooral in moderne huizen zijn spuitvloeren erg populair, dit komt door het strakke effect wat de vloer geeft. Als je opzoek gaat naar een vloer voor in je huis is het zeker goed om alle opties af te wegen.

Wat is een spuitvloer?

Een spuitvloer, ook wel gietvloer genoemd, is meestal gemaakt van kunststof. Er zijn twee types kunststof die voor spuitvloeren worden gebruikt: epoxy en polyurethaan.
De gietvloer wordt aangebracht op een dragende vloer, dat is een soort basis. Dit doen ze, je raadt het al, doormiddel van gieten. Er moeten meerdere lagen worden aangebracht zodat je een egaal effect krijgt. Elke laag heeft tijd nodig om te drogen. Een spuitvloer ligt er dus niet snel in, maar het heeft ook zeker zijn voordelen.

Wat zijn de voordelen van een spuitvloer?

Oké, de vloer ligt niet zo snel als laminaat maar er zijn ook genoeg voordelen te noemen van een gietvloer. Een gietvloer is naadloos en daardoor ook hygiënischer. In vloerbedekking of de naden van laminaat blijven vaak stof en vuilresten zitten, bij een gietvloer heb je dat niet. Je houdt de vloer dus ook makkelijker schoon. Voor mensen met een allergie voor stof of honden- en kattenharen is zo’n vloer dus een uitkomst.
Een spuitvloer is ook ideaal voor vloerverwarming, niet alle vloertypes zijn hiervoor geschikt. Vloerverwarming wordt steeds populairder, omdat mensen af willen van de radiatoren onder de vensterbank. Door de verwarming in de vloer te verwerken heb je dat probleem opgelost.
Last but not least je kunt je gietvloeren in iedere kleur mengen die je wil. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om patronen in je gietvloer te laten maken. Zo kun je de vloer helemaal laten maken naar wens maken.

Wat zijn de nadelen van een spuitvloer?

Niets is perfect, ook de gietvloer niet. Er zijn ook een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden voordat je de keuze maakt om een gietvloer te nemen.
Vergeleken met andere vloertypes is een gietvloer aanleggen duur. Dit komt omdat er veel bij komt kijken om zo’n vloer aan te leggen. Het moet ook in meerdere lagen waardoor je dus even geduld zult moeten hebben voordat je van je vloer kunt genieten.
De vloer is ook harder dan andere type vloeren. Als je kinderen in huis hebt, die uiteraard gaan rennen en spelen, kunnen ze hard terecht komen.

Wat zijn de kosten?

De kosten van een spuitvloer zijn afhankelijk van een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Arbeidskosten: ze leggen de vloer helaas niet gratis.
  • De ondergrond: niet alle ondergronden zijn waterpas. Het kan dus zijn dat ze met de eerste laag de vloer moeten corrigeren zodat je alsnog een rechte vloer hebt.
  • De oppervlakte: als je deze vloer in een woonkamer wil laten leggen dan is het natuurlijk goedkoper als de woonkamer klein is. Als de oppervlakte echt heel groot is komen bedrijven vaak wel tegemoet met de prijs.

Wat de kosten van een spuitvloer dus precies worden zal je moeten afstemmen met het bedrijf dat de vloer komt leggen.