Kan een meubelmaker schildklierklachten hebben?

by Tom Cosyns - Seobureau

Kan een meubelmaker schildklierklachten hebben?

Als meubelmaker ben je altijd druk bezig met het creëren van de mooiste meubelstukken. Je bent constant bezig met houtbewerking, het samenstellen van meubels en het afwerken van meubels. Het is dan ook niet verwonderlijk dat meubelmakers vaak langdurig blootgesteld worden aan houtstof en andere schadelijke stoffen. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen, waaronder schildklierklachten. In deze blog vertellen wij je alles wat je moet weten over schildklierklachten bij meubelmakers.

Wat is de schildklier?

De schildklier is een vlindervormige klier die zich bevindt in de hals, net onder de adamsappel. De schildklier produceert hormonen die van invloed zijn op het metabolisme, de hartslag en de lichaamstemperatuur. Schildklierhormonen spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel. Een te traag werkende schildklier kan leiden tot vermoeidheid, gewichtstoename en een vertraagde hartslag. Een te snel werkende schildklier kan leiden tot gewichtsverlies, een versnelde hartslag en nervositeit.

Kan een meubelmaker schildklierklachten hebben?

Het antwoord is ja. Meubelmakers kunnen net als andere mensen leiden aan Ziekte van Hashimoto  en schildklierklachten krijgen. Langdurige blootstelling aan houtstof en andere schadelijke stoffen kan leiden tot een verstoorde werking van de schildklier. Dit kan leiden tot schildklierklachten zoals vermoeidheid, gewichtstoename, haaruitval, concentratieproblemen en een vertraagde hartslag.

Hoe kunnen meubelmakers zich beschermen tegen schildklierklachten?

Als meubelmaker is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen schadelijke stoffen, waaronder houtstof. Dit kan je doen door het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een stofmasker en handschoenen. Ook is het belangrijk om je werkruimte goed te ventileren en regelmatig schoon te maken. Daarnaast is het verstandig om regelmatig een gezondheidscheck te laten uitvoeren bij de huisarts. Zo kan er tijdig worden ingegrepen als er sprake is van schildklierklachten.

Wat zijn de symptomen van schildklierklachten?

De symptomen van schildklierklachten kunnen per persoon verschillen. Hieronder vind je een aantal veelvoorkomende symptomen:

  • Vermoeidheid
  • Gewichtstoename
  • Haaruitval
  • Concentratieproblemen
  • Vertraagde hartslag
  • Kouwelijkheid
  • Droge huid
  • Obstipatie
  • Depressiviteit
  • Spierzwakte

Als je last hebt van deze symptomen is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. De huisarts kan door middel van bloedonderzoek vaststellen of er sprake is van een verstoorde werking van de schildklier.

Hoe wordt schildklierklachten behandeld?

Als er sprake is van schildklierklachten, dan zal de behandeling afhangen van de oorzaak van de klachten. Als de schildklier te traag werkt, dan kan dit worden behandeld met medicatie die de hormoonproductie van de schildklier stimuleert. Als de schildklier te snel werkt, dan kan dit worden behandeld met medicatie die de hormoonproductie van de schildklier remt. In sommige gevallen is een operatie aan de schildklier nodig.

Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar voor de behandeling van schildklierklachten. Bij een te trage schildklier kan levothyroxine worden voorgeschreven. Dit is een synthetische variant van het schildklierhormoon thyroxine, dat het tekort aan schildklierhormonen aanvult. Bij een te snel werkende schildklier kan methimazol worden voorgeschreven. Dit medicijn remt de aanmaak van schildklierhormonen.

Bij sommige vormen van schildklierklachten, zoals een vergroting van de schildklier of een tumor in de schildklier, kan een operatie nodig zijn. Hierbij wordt een deel van de schildklier of de gehele schildklier verwijderd. In sommige gevallen kan na de operatie medicatie nodig zijn om de hormoonproductie van de schildklier op peil te houden.

Het is belangrijk om tijdig contact op te nemen met een huisarts als er sprake is van schildklierklachten. De huisarts kan door middel van bloedonderzoek vaststellen of er sprake is van een verstoorde werking van de schildklier. Op basis van de diagnose kan de huisarts de juiste behandeling voorschrijven

Hoe kan je schildklierklachten voorkomen?

Er zijn een aantal maatregelen die je kan nemen om schildklierklachten te voorkomen. Hieronder vind je een aantal tips:

  • Bescherm jezelf tegen schadelijke stoffen, zoals houtstof.
  • Draag persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een stofmasker en handschoenen.
  • Ventileer je werkruimte goed en maak deze regelmatig schoon.
  • Laat regelmatig een gezondheidscheck uitvoeren bij de huisarts.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en gezonde voeding.

Conclusie

Als meubelmaker is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen schadelijke stoffen, waaronder houtstof. Langdurige blootstelling aan deze stoffen kan leiden tot gezondheidsproblemen, waaronder schildklierklachten. Het is daarom belangrijk om persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen en je werkruimte goed te ventileren en regelmatig schoon te maken. Ook is het verstandig om regelmatig een gezondheidscheck te laten uitvoeren bij de huisarts. Zo kunnen schildklierklachten tijdig worden opgespoord en behandeld.

You may also like